„Ženy by si svého těla a cyklu měly vážit,“ říká studentka porodní asistence.

Julie Bischofová už druhým rokem studuje na porodní asistentku. To, co bylo nejprve tak trochu nouzový obor, se rychle stalo její srdcovou záležitostí, a tak už má za sebou asistenci u desítek porodů. Na který z nich nikdy nezapomene? A proč se rozhodla svou bakalářku zasvětit menstruaci a menstruačním pomůckám? To si přečtěte v našem rozhovoru.

Julie, studujete druhým rokem LF MUNI. Z jakého důvodu se rozhodla pro studium oboru porodní asistence?

Upřímně porodní asistence byl takový můj záchranný obor. Už odmalička jsem věděla, že chci pracovat ve zdravotnictví. Primárně jsem se hlásila na všeobecné lékařství s vizí dělat gynekologii-porodnictví nebo pediatrii. U přijímacích zkoušek na všeobecné lékařství jsem neuspěla, tak jsem nastoupila na porodní asistenci. Už po pár týdnech výuky jsem věděla, že to znovu na medicínu zkoušet nebudu. Do porodní asistence jsem se zamilovala. :) Jako porodní asistentka budu mít v péči ženy s fyziologickým těhotenstvím a zároveň i fyziologického novorozence. Praxe v porodnici mě utvrdila v tom, že jsem na správném místě. Je krásné být součástí procesu zrození nového života.

Mohla byste objasnit, kdo je porodní asistentka a jaké má kompetence?

Ano, většina lidí vlastně netuší, že nějaké porodní asistentky existují. Hodně lidí si také myslí, že porodní asistentka asistuje lékaři, což není tak úplně pravda. Porodní asistentka je zdravotník s vysokoškolským vzděláním. V kompetencích má péči o ženu v průběhu fyziologického těhotenství, porodu a šestinedělí. Může vést samostatně porody u fyziologicky těhotných žen. U bezproblémové porodu se tak lékař nemusí vůbec objevit. Bohužel to tak nefunguje ve všech porodnicích v ČR. Pokud PA přijde na nějaký problém, předává ženu do péče lékaři. Pečovat může i o zdravého novorozence. Porodní asistentka může pracovat na jakémkoliv gynekologickém oddělení, v ambulanci gynekologa, na novorozeneckém oddělení, na poporodním oddělení nebo na porodních sálech. Možností je i tzv. komunitní péče, kdy porodní asistentka pracuje v soukromém sektoru sama na sebe a není vázaná na konkrétní porodnici.

Co zajímavého jste se o menstruaci, ženském těle a cyklu během studia dozvěděla?

Díky studiu jsem mohla detailně poznat ženský cyklus a utvrdit se v tom, že je to opravdu zázrak, když vše funguje tak, jak má. Ženy by si svého těla a cyklu měly vážit. Je velmi fascinující, co všechno ženské tělo dokáže.
Jak vnímáte přístup dospívajících dívek k menstruaci a co považujete za ideální přístup ze strany rodičů, pedagogů? Myslím si, že většina dospívajících dívek se za svou menstruaci stydí a vnímá ji spíš negativně jako něco, co přijde každý měsíc a znepříjemňuje to akorát život. Jsou i takové případy, kdy dospívající dívky vlastně vůbec neví, co menstruace je, a když začnou poprvé krvácet, vyděsí se, protože si myslí, že jsou vážně nemocné. Jako ideální přístup vnímám, když si maminka popovídá se svou dcerou, hezky jí to vysvětlí a podá to tak, že menstruace je přirozená součást života ženy, která by měla být vnímána pozitivně. To samé bych čekala i od pedagogů ve škole. Bohužel realita je mnohdy naprosto odlišná, což jsem si ověřila i v anketě na svém instagramu. Z těchto důvodů jsem se i rozhodla zaměřit svou bakalářku právě na téma menstruace a menstruační pomůcky. Chci toto téma zpracovat ve formě edukačního projektu, který se mi snad podaří i odprezentovat na několika školách. Při popisu menstruačního cyklu bych se chtěla zaměřit na cykličnost ženy, co jednotlivé fáze cyklu obnášejí, jak žena může podpořit přirozený cyklus. Vyzdvihnout důležitost pravidelného cyklu.
„Je opravdu zázrak, když vše funguje tak, jak má.“
 

Co můžou dívky a ženy udělat pro to, aby měly zdravý menstruační cyklus bez bolestí, PMS a hormonálních výkyvů?

Základem zdravého ženského cyklu je zdravý životní styl, což znamená kvalitní spánek, pravidelný pitný režim, kvalitní a pravidelnou stravu, minimalizování stresu a pravidelný pohyb. Důležitý pro zdravý cyklus je i stav mikrobiomu ve střevě. Pokud má dívka velmi bolestivou menstruaci, která ji omezuje v aktivitě, měla by se snažit zjistit, co je příčinou této bolesti, jelikož taková bolest, která nám nedovolí vstát z postele, není součástí zdravého cyklu. Problémem může být např. špatná pozice kostrče a tím narušené pánevní dno. Mírné menstruační bolesti se dají řešit klidovým režimem, teplem, doplněním hořčíku. Někomu pomáhá i pohyb např. jóga. Důležité je zdůraznit, že není nutné vždy sáhnout po ibalginu. Hormonální rovnováhu může žena podpořit bylinkami v podobě čajů či kapek. Mezi bylinky podporující ženský cyklus a hormonální rovnováhu patří kontryhel, majoránka, maliník, měsíček a spoustu dalších. Mnoho žen si chválí Gynex a Femigard, dobré je zařadit i pupalku. Dívkám bych nedoporučila antikoncepci na srovnání cyklu nebo na řešení hormonální nerovnováhy. Antikoncepce tyto problémy pouze zalepí, ale nevyřeší je.

U kolika porodů jste již měla možnost asistovat? Jak to obvykle probíhá? Máte nějaké silné zážitky, o které byste se chtěla podělit?

Celkem u 43. Z toho mám 20 asistencí u fyziologických porodů, 10 asistencí u patologických porodů, což jsou převážně císařské řezy, a 13 samostatně odvedených porodů. K porodům chodím vždy se svou mentorkou, která mi byla přidělena na začátku druhého ročníku. Mentorky jsou porodní asistentky, které pracují na porodních sálech už několik let. Probíhá to tak, že se s mentorkou staráme o paní již od začátku porodu. Pokud je vše v pořádku, tak se tam doktor ani neobjeví a porod má celý v režii porodní asistentka. Já jsem jako studentka vždy při ruce, když je potřeba s něčím pomoc, mnoho výkonů už zvládám sama. Jako studentky máme velkou výhodu v tom, že nemusíme řešit papíry, a tak můžeme se ženou trávit čas na porodním boxu a pomáhat ji zvládnout celý porodní proces. :) Na jeden porod rozhodně nezapomenu. Paní rodila své druhé miminko, vše šlo krásně plynule, porod hezky postupoval. Já jsem paní masírovala záda a spolu s porodní asistentkou jsme se snažily ženě pomoci celý proces zvládnout. Šlo to totiž celé dost rychle a její manžel byl ještě na cestě. Už jsme viděly část hlavičky, když v tu chvíli na porodní box vešel muž rodičky. Ten moment byl nádherný! Rychle doběhl ke své ženě a chytil ji za ruku. Na jejich vzájemný pohled v tu chvíli nikdy nezapomenu. Atmosféra na porodním boxu byla úžasná a za chvíli se narodila Adélka. :)

Pokud budete v budoucnu čekat miminko, jakým způsobem byste si přála rodit?

Tuto otázku často se spolužačkami řešíme. Musím říct, že většina z nás se na svůj porod těší. Moje představa je přirozený porod v přítmí za přítomnosti partnera. Chtěla bych využít možnosti aromaterapie, vaginální napářky a teplé vany/sprchy.Vybrat si polohu pro druhou dobu porodní a v neposlední řadě tam mít nějakou svou spolužačku, která se o mě bude starat. Tak uvidíme, jak to jednou nakonec celé dopadne.
Julii sledujte na Instagramu jako @denik_porodnibaby.
Všechny fotografie pochází z archivu J. Bischofové.
Zpět na Všechny příspěvky