Udržitelný životní styl

Menstruační kalhotky se nepochybně zařazují mezi zdravé a ekologické menstruační pomůcky. Při správné péči vám takové kalhotky budou spolehlivě sloužit celé roky! Na rozdíl od jednorázových tamponů či vložek mají mnohonásobně menší dopad na životní prostředí a jsou tou správná volbou pro naše zdraví, naši planetu a také pro lepší život budoucích generací (odkaz: Menstruace a ekologie – jak to spolu souvisí?). Proč upřednostnit ekologické menstruační pomůcky již víme, pojďme si společně představit několik dalších základních ekologických tipů, který každá z nás může zařadit do svého každodenního života a ulehčit tak životnímu prostředí nejen během menstruace.

Jednorázové obaly Jedna z nejsnadnějších věcí, kterou pro dobro naší planety můžete udělat, je omezení jednorázových obalů. Začít můžete hned u příštího nákupu! Zkuste to tentokrát bez igelitové nákupní tašky a jednorázových mikrotenových sáčků. Nejlépe je nahradíte taškami a sáčky látkovými. Stává se vám, že ne vždy tašku máte po ruce, nebo často zapomínáte? Jednu tašku se sáčky si umístěte do auta, jednu do vchodové haly, tak aby byla na očích, a jednu třeba do kabelky, nebo do batohu. Snadno bude pak k dispozici i na neplánované nákupy a vy budete obchod opouštět vždy s dobrým pocitem. Pro nákup ovoce a zeleniny doporučujeme speciální sáčky Frusack vyrobené na bázi kukuřičného škrobu.

Káva či čaj na cestu z oblíbené kavárny, doručené jídlo z restaurace, nebo zapomenutá voda zakoupená v automatu. To jsou další jednorázové obaly, které nám projdou rukama každý den, bohužel pouze jednou. A přitom stejně tak stačí mít u sebe jeden opakovaně použitelný kelímek, jednu lahev na vodu nebo jednu krabičku na jídlo. Představte si, kolik těchto obalů pak ušetříte za celý týden, měsíc či rok! A to se vyplatí, nemyslíte? Zkuste navštívit některý z bezobalových obchodů. Najdete zde nejen spoustu kvalitních, zdravých a lokálních potravin, drogerie a přírodní kosmetiky, ale také nespočet vychytávek, které vám omezení jednorázových obalů velmi usnadní.

Úklid v domácnosti Mnoho běžných úklidových prostředků obsahuje škodlivé látky k životnímu prostředí a k našemu zdraví. Tyto látky se po použití dostávají do vzduchu, půdy, a především do vody. Jedním produktem vyčistíme záchodovou mísu, druhým odpady, jiným umyvadlo a vanu, a s dalším vytřeme podlahy. Zářivá čistota a provoněný byt jsou pro nás příjemnou odměnou. Toxické výpary a zbytky chemikálií na površích již však nevnímáme. Přitom nahradit tyto prostředky šetrnějšími k životnímu prostředí a k našemu zdraví není nijak složité! Za nás můžeme doporučit Ekologický čistič Ecover na koupelny, na záchod pak Ecover ekologický WC čistič.

 

Nádobí skvěle vyčistí Tekutý prostředek na nádobí s citrónem SONETT. Tato značka vyrábí také skvělé prací gely s čistým složením, všechny použité suroviny pochází z ekologického zemědělství nebo volného sběru.

 

V bezobalovém obchodě si dokonce ekologické čističe můžete načepovat do vlastní nádoby a vyhnout se tak zbytečným obalům. Máte doma ocet? Vyzkoušet můžete přímo domácí výrobu. Je to jednodušší, než se zdá. Z pár ingrediencí jako je právě ocet, sůl, soda, nebo citron, dokážete vytvořit celou řadu šetrných čističů doslova za pár korun. Na internetu naleznete spoustu jednoduchých receptů, nebojte se tedy některý vyzkoušet, budete mile překvapeni.

Koupelna Věděli jste, že koupelna se v domácnosti řadí na druhé místo v tvorbě odpadu hned po kuchyni? Projděte si v duchu, kolik věcí každý den potřebujeme k odličování, holení, koupeli či ústní hygieně. Málo to rozhodně není. Lékařská fakulta Harvardské univerzity ve svém výzkumu o toxicitě kosmetických výrobků z roku 2019 uvádí, že průměrná žena během dne použije 12 různých produktů. Volba ekologicky šetrných a přírodních variant je zde velmi důležitá. Zkuste například vyměnit vatové tamponky či vlhčené ubrousky za látkové. Stejně tak houbičky, žínky i vatové tyčinky dnes seženete z biobavlněné látky nebo jiných rozložitelných materiálů. Jednorázová holítka snadno nahradíte kovovým holícím strojkem s výměnnými žiletkami, který vám bude sloužit celé roky. Jen těmito změnami výrazně zredukuje množství odpadu a planeta vám poděkuje.

 

Ekologický úklidový prostředek

Znáte složení svých kosmetických produktů?

Bohužel z běžně dostupných věcí v drogeriích či supermarketech se každý den k pokožce dostává koktejl chemických látek, které mohou mít z dlouhodobého hlediska negativní až fatální vliv na naše zdraví. Obsažené látky jsou primárně testované na krátkodobé účinky, jako je dráždivost pokožky či alergicita. Dlouhodobé účinky se projevují často až po uvedení na trh. Legislativní omezení reagují příliš pomalu a opatrně. Dbát na složení a volit šetrné nebo zcela přírodní produkty je pro naše zdraví v tomto případě velmi důležité. Výběr vám velmi vám usnadní certifikace, ta vám kvalitu a původ produktu přímo zaručí. Skvělou volbou je také 100% přírodní kosmetika.

 

Znáte českou značku Anela? V jeiich kosmetice nenajdete nic jiného, než čisté přírodní suroviny té nejvyšší kvality. Své produkty plní do skleňěných lahviček, které jsou vratné. Takže po vypotřebování séra lahvičku jednoduše vrátíte a Andy s Elou ji znovu naplní čerstvou kosmetikou.

 

Nebo si rovnou některé produkty jako je deodorant, odličovač, mýdlo či krém můžete zkusit vyrobit sami. Překvapí vás, jak jednoduché a funkční to je.

Ať změníte deset věcí hned zítra nebo začnete postupně, každý malý krok se počítá a je velmi důležitý. Změna neznamená zbavit se všeho hned a začít s čistým štítem. Soustřeďte se na budoucnost. Zařazujte věci postupně a vždy zvažte volbu správného produktu. Vězte také, že méně je více, preferujte kvalitu nad kvantitou, kupujte jen to, co doopravdy potřebujete a zaměřte se na lokální zdroje. S kvalitními a udržitelnými produkty ulehčíte přírodě, zlepšíte své zdraví, ušetříte peníze, ale také získáte dobrý pocit, pohodu a čas, který můžete trávit s rodinou a přáteli. A takových chvil není nikdy dost.

Zdroje: https://www.eco3premierclub.com/10-quick-eco-friendly-cleaning-tips-use/ https://www.goodenergy.co.uk/blog/2017/08/22/ultimate-guide-eco-friendly-living/ https://www.prirodnizdrave.cz/ekologicke-prostredky-myti-nadobi-prani-uklid https://www.health.harvard.edu/womens-health/toxic-beauty https://www.researchgate.net/publication/332243856_COSMETICS_AND_THEIR_ASSOCIATED_ADVE RSE_EFFECTS_A_REVIEW https://theminimalistvegan.com/live-a-more-sustainable-lifestyle/

Zpět na Všechny příspěvky