SAYU jako těhotenské a poporodní kalhotky, jde to?

Období těhotenství a šestinedělí s sebou nese spoustu změn. A abyste se mohla soustředit jen na ty krásné, zasloužíte si tu nejlepší péči. Možná vás to překvapí, ale menstruační kalhotky vám v tom mohou být velkým pomocníkem. Při těhotenské inkontinenci, zvýšeném pocení, nebo poporodním krvácení vám kalhotky dopřejí potřebné pohodlí a bezpečí, díky nim se můžete cítit zase o trochu více ve své kůži. Jejich přínos potvrzují nejen příznivé recenze našich spokojených zákaznic, které obdobím po porodu prošly v SAYU kalhotkách, ale i gynekoložka MUDr. Jana Voborská Neudeckerová.:

"Já určitě doporučuji. Dokonce mám už v přípravě video, kde se právě hygieně v období šestinedělí věnuji. Upřímně, ono není moc na výběr. Ty porodnické vložky jsou sice prodyšné, ale je to hnus. Já osobně jsem měla pocit jako bych měla v kalhotkách kus prkna...takže většina žen začne rebelovat už v porodnici a nalepí si ty navoněné igelitové ultratenké s křidélky....no a tam už je prodyšnost pryč a co se týče množství generovaného odpadu a chemie, to už ani nekomentuji...Takže za mně menstruační kalhotky super volba v období šestinedělí. I mi přijde pohodlnější mít kalhotky z příjemného materiálu na zašitém porodním poranění než nepříjemnou vložku, která se různě posouvá a shrnuje a tlačí atd..."


Kalhotky do porodnice trochu jinak

Po porodu se pochva i děloha vracejí do původního stavu. V děloze se nachází zbytky krevních sraženin, plodových obalů a placenty. Projevem hojení děložní sliznice je výtok, tzv. očistky. První 3 dny se výtok nijak zásadně neliší od běžné menstruace, je krvavý a nacházejí se v něm i krevní sraženiny a útržky tkáně. Koncem prvního týdne šestinedělí ubývá příměsi krve, očistků je méně a mají nahnědlou barvu. 

V tomto období se obvykle používají jednorázové síťované kalhotky a objemné porodní vložky. Menstruační kalhotky po porodu však nabízí větší pohodlí a prodyšnost, také se v nich ale díky jejich vzhledu budete cítit mnohem více sama sebou. A to se při tolika životních i tělesných změnách rozhodně počítá!

Zcela bezpečně vás v tomto období ochrání kalhotky s maximální nebo vysokou savostí, případně jeden z modelů na spaní, které mají vzadu funkční vložku prodlouženou až do pasu. V těchto dnech je třeba dbát na zvýšenou hygienu, proto doporučujeme kalhotky vyměňovat často.

 Menstruační kalhotky po porodu

Šestinedělí v pohodlí

Další 3–4 týdny po porodu se stále objevuje výtok smíchaný se zbytky krve. V tomto období už můžete sáhnout po jednom z modelů s nižší nebo střední savostí. Ty jsou pocitově téměř k nerozeznání od běžného prádla, skrývají v sobě ale funkční nepropustnou membránu, která zabrání nechtěnému protečení, a savou vrstvu z jemného merina. Vystouplému bříšku bude nejpohodlněji v bokovém modelu. Pokud máte jizvu po císařském řezu, budou vhodnější klasické nebo pasové střihykteré mohou navíc fungovat i jako stahovací kalhotky.

 Těhotenské kalhotky

Dbejte na hygienu

Během šestinedělí a souvisejícího hojení je třeba dbát na správnou hygienu. Z tohoto hlediska jsou menstruační kalhotky ideální volbou. Vlna i bambus, obsažené ve funkční vložce, jsou přirozeně antibakteriální, funkční vrstva je navíc prodyšná, a tak se nemusíte bát zapaření a následného množení bakterií. Pro rychlejší hojení je nutné zevní rodidla udržovat v čistotě, proto doporučujeme sprchovat se po každém použití toalety. Pro příjemnější pocit můžete jednou za čas na okolí intimních partií použít jemné přírodní mýdlo s čerstvým jogurtem, medem a výběrem esenciálních olejů.

Po každém použití je třeba kalhotky správně vyprat. Víte, jak na to? Na našem instagramu naleznete krátké video s návodem.

  • po použití kalhotky nechte odmočit v chladné vodě

  • vodou nebo pomocí lanolínového mýdla propláchněte

  • kalhotky perte při teplotě 40 °C a 1000 otáčkách za minutu

  • použijte tekutý prostředek vhodný na jemné prádlo a vlnu

  • před praním je vložte do ochranného sáčku

  • na jejich praní nepoužívejte aviváž

Pokud proděláte infekci a budete chtít kalhotky pro jistotu dezinfikovat, doporučujeme využít přípravek na bázi kyseliny mléčné, který neponičí merino. Nám se skvěle osvědčilo máchadlo od značky Ulrich.

Pokud budete potřebovat poradit s výběrem toho správného modelu, obraťte se na nás, moc rádi vám poradíme. Přejeme vám, aby pro vás bylo šestinedělí krásným obdobím, na které budete s láskou vzpomínat, a budeme rádi, když k tomu pohodlí menstruačních kalhotek alespoň trochu dopomůže.

Zpět na Všechny příspěvky