Rozhovor s Ing. Michaelou Šípovou z firmy Triola: „Při šití prádla SAYU záleží na každém milimetru.“



Ušití každého kusu kalhotek SAYU se skládá hned z několika pečlivých kroků – a na každý z nich v české firmě Triola dohlíží Ing. Michaela Šípová, která vás v zajímavém rozhovoru zavede do zákulisí výroby. V něm se například dozvíte, co všechno předchází tomu, než přijdou kalhotky SAYU na svět, ale i co je klíčem k udržení jejich špičkové kvality.

 

Jaká je Vaše pozice v Triole a co je náplní Vaší práce?

Jsem na pozici technologa. Hlavní náplní mé práce je každodenní kontrola výroby a dodržování technologických postupů ve výrobě kalhotek SAYU.

 

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Ráno si projdu dílnu a zkontroluji, zda všechny švadleny mají práci, případně jim nějakou přidělím. Zkontroluji, v jaké fázi šití jsou jednotlivé fazony z předešlého dne a poté si rozplánuji a zorganizuji výrobu na aktuální den tak, aby vše šlapalo tak, jak má, a my tak byli schopni splnit naplánované termíny dokončení. Přiděluji a kontroluji práci jednotlivým švadlenám – během dne dělám průběžnou kontrolu kvality ušitých kusů a zároveň řeším veškeré nečekané drobné potíže, které se během výroby vyskytují. Na starosti mám i přípravu šicích strojů: od seřízení správného stehu až po drobnou přípravu, která k dané operaci patří. Na závěr směny potom vyhodnotím práci každé švadleny a zkontroluji, zda jsme splnili to, co jsme měli.

 

Textilní průmysl v Česku nemá v současném světě jednoduché postavení. Co Vás u tohoto odvětví drží?

Vztah k textilu mi budovala už od malička moje maminka. Moc ráda jsem ji pozorovala, když mi na stroji šila šatičky pro panenky nebo oblečení pro nás děti. Při výběru střední školy pak padla volba na obor oděvnictví na SPŠ Oděvní v Praze, následovalo studium na textilní fakultě TUL. Během studia jsem se našla hlavně v technologiích šití a v tom jsem chtěla pokračovat i profesně. Především mě u toho ale drží to, že mě tato práce stále ohromně baví.

 

Co obnáší příprava výroby prádla a její organizace?

Všechny procesy musí být vzájemně spjaty. Prvopočátky jsou ve vývojovém oddělení, kde se řeší vše od trendů, výběru a koupě materiálů, až po vývoj a konstrukci samotných druhů prádla. V této fázi se SAYU týmem spolupracuje má kolegyně Lucie Sejnová. Potom už nastává fáze testování a zkoušení prádla mezi běžnými uživateli, na jehož základě následují konečné úpravy a vzorování výrobku – v této fázi už dostává svou konečnou podobu a zpracovává se k němu technická dokumentace a průvodní analýza s jednotlivými postupy šití. Jako poslední konečně nastává samotná výroba prádla.

 

Máte dlouholeté zkušenosti s šitím prádla. Co je hlavním klíčem k udržení špičkové kvality zpracování?

Klíčem jsou hlavně kvalitní materiály, ze kterých výrobek sestává, kvalifikované a šikovné pracovnice a švadleny, perfektně seřízené (nejen) šicí stroje, mezioperační a výstupní kontrola výroby a správné vedení celého procesu šití.

 

Jak probíhá výroba SAYU kalhotek od stříhání až po finální výstupní kontrolu?

První kroky výroby probíhají na střihací dílně. Tam pracovnice napolohuje plán dané fazony v počítači a střihačky dle základních informací o poloze rozměří a napnou hlavní materiál. Další práci odvede řezací zařízení – cutter. Ten jednotlivé díly z hlavních materiálů nařeže, přípravářky potom správně označí velikosti a zabalí je na šicí dílnu.
Některé fazony mají krajku. Tu musí pracovnice napnout a dle papírových šablon vyřezat – to dělají ručně na pile. Ve skladě materiálů nachystají k dané fazoně drobnou přípravu, tj. nitě, pruženky atd.
Další postupy už se dějí na šicí dílně, kde se veškerá příprava od střihaček rozdělí mezi švadleny na jednotlivé šicí operace. V prvé řadě se kompletuje funkční vnitřní vložka, která se poté všívá do hlavního dílu kalhotek. Načež se v dalších krocích kalhotky kompletují – jsou ozdobeny díly z krajky, olemovány nohavičky a pasy jsou zapraveny pružinkami.
Na konci procesu kalhotky míří k výstupní kontrole. Při té je výrobek očištěn od nití a jsou překontrolovány správné míry a celkový vzhled výrobku z rubu a líce. Následuje kompletace, přepočítání kusů, balení do krabic a odeslání přepravcem až do skladu SAYU.

Kolik pracovnic se podílí na vzniku 1 kusu SAYU kalhotek?

Pro výrobu SAYU kalhotek nyní pracuje 6–7 švadlenek.
 

Co je na výrobě SAYU nejkomplikovanější a na co je třeba dát si pozor?

Komplikace provází už samotné napínání a řezání hlavních materiálů SAYU. Materiály jsou velmi pružné úplety, které se při manipulaci různě táhnou a sráží. Při napínání poloh je důležité kontrolovat kvalitu materiálu, jako jsou případné kazy, různé nerovnosti a vybarvení. Pokud se tyto věci nedodržují, ovlivní to výřez jednotlivých dílů a následné zpracování na šicí dílně.
Při samotném šití prádla SAYU záleží na každém milimetru. Každá nepřesnost v šití ovlivní další zpracování výrobku v navazujících postupech. Proto je důležitá průběžná kontrola. Švadleny musí být obezřetné, sledovat a kontrolovat každý svůj krok.
Zpět na Všechny příspěvky