Nanostříbro: malý zázrak, nebo skrytá hrozba?

O nanostříbru, zázraku, který se stal nedílnou součástí zdravotního, kosmetického i oděvního průmyslu, jste už možná slyšeli. Pro svoje antibakteriální účinky pomáhá bojovat s kožními problémy, a to i u velmi citlivé pokožky, je součástí celé řady rehabilitačních, preventivních a léčebných preparátů. Podíl nanostříbra v oděvech zase účinně bojuje proti zápachu. Právě proto je hojně využíváno nejen ve výrobě sportovního a funkčního oblečení, aktivní ochranu s ionty stříbra ale často najdete i u menstruačních pomůcek.
 
To zní celkem dobře, ne? Tak kde je háček?
Háček tu není jen jeden, ale rovnou dva! Nanostříbro může mít totiž nepříjemné dopady na zdraví člověka, jeho masová produkce je ale především ohromnou zátěží i pro naši planetu.
Ale pěkně popořádku…
 
Co je vlastně nanostříbro?
Pod tímto názvem (nebo i označením „koloidní stříbro“) se skrývá malý shluk atomů stříbra, jehož nejmenší rozměr nepřesahuje 100 nm. Jen tak pro představu, jeden nanometr je jedna miliardtina metru… [ 1 ]
 
Nanostříbro se řadí mezi biocidy – tedy látky, které hubí škodlivé organismy nebo omezují jejich růst. Díky svému velkému povrchu uvolňují bioaktivní stříbrné ionty, které jsou efektivnější než stříbro ve velkém formátu.
Nanostříbro
Jak mohou škodit lidskému tělu?
Právě před biocidními látkami varuje německé ministerstvo životního prostředí – mohou totiž negativně ovlivňovat pro naše tělo velmi důležitou kožní mikroflóru a dokonce usnadňovat vznik alergií. Vědci také nemají jasno v tom, zda nanočástice stříbra nezvyšují rezistenci bakterií. [ 2 ]
 
O čím menší částici se jedná, tím snazší pro ni je překonat biologické bariéry a proniknout až dovnitř buněk, kde potom může ovlivňovat jejich vnitřní procesy. A to jak příznivě (čehož je využíváno právě při výrobě léčiv či kosmetiky), tak i nepříznivě. V takovém případě se nanostříbro zachová jako miniaturní „trojský kůň“, který se nepozorovaně dostane až dovnitř buňky, kde potom uvolní stříbrné ionty. [ 3 ]
 
A co na to planeta?
Znatelně ničivější dopad má ale nanostříbro na naše životní prostředí, a to právě kvůli své vzrůstající popularitě. Za posledních pár let se totiž objem výroby oděvů, které tuto biocidní látku obsahují, zdvojnásobil.
 
A z každého funkčního trička, ponožek i termoprádla, které nanostříbro obsahují, se při každém praní vyplaví stopové množství této látky. V čistírnách odpadních vod se potom stříbro hromadí v sedimentačních nádržích. Pro svůj vysoký obsah fosforu se kal z těchto nádrží běžně využívá jako hnojivo, a právě tam vzniká největší problém.
 
S tímto (původně prospěšným) hnojivem se totiž do půdy na poli dostávají i ionty stříbra, které jsou toxické nejen pro některé živočichy a rostliny, mohou ale poškodit i půdní bakterie, které jsou naprosto zásadní pro úrodnost půdy.
 
Podle Rickrarda Arvidssona, vědce ze Chalmersovy technologické univerzity ve Švédsku, by tak popularita nanostříbra v oděvním průmyslu mohla vyústit v ekologickou katastrofu. [ 4 ]
 
Co můžete udělat vy sami?
 
· Sáhněte po přírodních materiálech! Antibakteriální účinky má například i vlna, bambus nebo naše oblíbené merino. O tom, proč na něj nedáme dopustit, se dočtete tady.
 
· Dejte přednost důsledné hygieně. Dvakrát vyprané obyčejné tričko nadělá menší škody než to, které sice vyperete jednou, ale uvolní do vody škodlivé biocidy.
 
· Čtěte složení přípravků. Obzvlášť u těch, které výrobce označuje jako antibakteriální nebo antivirové, případně s protiplísňovou či protipachovou úpravou, musí být účinné látky vždy uvedeny.
 
· Najděte si ekologickou variantu. Kosmetiky i čistících prostředků, které jsou šetrné k životnímu prostředí, je dnes na trhu celá řada. Proč tedy planetu zbytečně zatěžovat ještě o něco víc?
 
· Tip: V našem článku Udržitelný životní styl najdete spoustu rad o tom, jak vést co nejudržitelnější domácnost, ale i tipy na šetrnou kosmetiku a čistící přípravky. Už jste ho četli?
 
Mnohé zázračné vlastnosti a schopnosti se nanostříbru rozhodně nedají upřít. Až ale příště vyrazíte na nákupy, zkuste věnovat pozornost složení a zamyslet se nad tím, zda v tu chvíli neexistuje i ekologičtější varianta – každý malý krok se počítá!
Zdroje:
 
[ 1 ] Koloidní stříbro: dobrý sluha, nebo zlý pán? [online]. [cit. 2021-03-25]. Dostupné z: https://www.prolekarniky.cz/novinky/koloidni-stribro-dobry-sluha-nebo-zly-pan-119890
 
[ 2 ] Kurzinfo Biozide: Was ist das Problem? [online]. [cit. 2021-03-25]. Online již nedostupné.
 
[ 3 ] JEMELKOVÁ, Lenka. Nanostříbro a jeho využití v lékařství [online]. Pardubice, 2016. Bakalářská práce. Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická.
 
[ 4 ] Stříbrné nanočástice z oděvů intoxikují půdu [online]. [cit. 2021-03-25]. Dostupné z: https://www.odpady-online.cz/stribrne-nanocastice-z-odevu-intoxikuji-pudu/
Zpět na Všechny příspěvky