Mezinárodní den žen: Proč ho vlastně slavíme?

Řada z nás má “MDŽ” stále spojené se totalitním režimem a obrazem ženy jako pracující socialistické bojovnice za mír. Jeho myšlenka je však mnohem starší a také obsáhlejší, než by naznačovaly rudé karafiáty a alkoholové dýchánky našich rodičů a prarodičů.

 
Historie MDŽ
K počátkům Mezinárodního dne žen se musíme vrátit až na začátek dvacátého století, kdy světem hýbaly společenské zvraty a události nevyhnutelně vedoucí k první světové válce. Jedno z výrazných témat představovalo i volební právo žen a jejich celková rovnoprávnost ve společnosti.
 
Prvními hybateli ženského hnutí byla socialistická hnutí, což nejspíš zapříčinilo pozdější popularitu u komunistických funkcionářů. V roce 1907 se ve Stuttgartu konal první mezinárodní sjezd socialistických žen, kterého se zúčastnily vyslankyně z patnácti zemí.
O rok později pak proběhla obří demonstrace v New Yorku, známá také jako stávka švadlen. Do ulic vyšlo na patnáct tisíc dělnic, které požadovaly kromě hlasovacích práv také lepší pracovní podmínky a zákaz práce dětí. „Chléb a růže“– tak znělo heslo stávky, přičemž chléb symbolizoval hmotnou jistotu a růže hezčí život. Od tohoto roku se v USA začal slavit „Národní den žen“, a to poslední neděli v únoru. Podobné iniciativy probíhaly i v mnoha jiných zemích včetně Rakousko-Uherska a rostl počet těch, v nichž se ženy domohly volebního práva a dalších možností zasahovat do veřejného života.
 
O datum 8. března, které se udrželo až do dneška, se definitivně zasadily ženy v Rusku. V zimě roku 1914 vyšly v Petrohradu do ulic, aby protestovaly proti válce, a odstartovaly tak společenskou bouři vedoucí až k abdikaci cara Mikuláše a zavedení volebního práva pro ženy. To vše k datu 23. února juliánského kalendáře, což odpovídá 8. březnu kalendáře gregoriánského.
 
MDŽ dnes
Od roku 1975, který byl vyhlášen mezinárodním rokem žen, je svátek oficiálně uznáván Organizací spojených národů. Ve stejném roce ho přijala za svůj řada zemí po celém světě, v nichž je dodnes připomínán jako den boje žen za rovnoprávnost, spravedlnost a mír.
 
Přestože máme Mezinárodní den žen často uložen v paměti jako svátek budovatelských básní, chlebíčků, karafiátů a alkoholu, neměli bychom na něj pohlížet skrz prsty. Jeho základní myšlenkou je totiž rovnoprávnost mužů a žen, tedy téma, které zůstává aktuální i v těchto dnech.
 
Podle průzkumů mají navíc Češky k MDŽ stále příznivý vztah. Tři čtvrtiny z nich potěší malá pozornost, květina nebo přání a většina z nich využije příležitost, aby udělala radost nejen mamince, babičce a kamarádce, ale i sama sobě. Oblíbenými dárky jsou kromě květin hlavně kosmetika, drobné šperky nebo spodní prádlo, zkrátka všechno, co ztělesňuje ženskost, krásu a hezký život. Chcete-li uctít ženy, které nám vybojovaly všechna dnešní práva, udělejte to třeba vytouženým dárkem, jehož nákup už dlouho odkládáte.
Zpět na Všechny příspěvky