Menstruace a ekologie - jak to spolu souvisí?

Jedna žena za život spotřebuje v průměru 16 000 menstruačních pomůcek. Umíte si představit tu horu? A nešlo by to jinak?

 

Naše ženskost se přihlásí každý měsíc 

Menstruace je součástí života, přesto ji řada žen nevnímá jako příjemný zážitek. Každý měsíc krvácíme. Musíme se balit do nepohodlných vložek (které nikdy nejsou tak prodyšné jako v reklamě) nebo si do těla zavádět tampony (jejichž aplikace nikdy není tak příjemná jako v reklamě). Cítíme se oteklé a nehezké, leckdy nás bolí břicho k zbláznění. Jistě, perioda je přirozená a zázračná věc, znak naší schopnosti počít nový život. Přesto uvítáme každou pomůcku, která nám v tento čas zajistí aspoň trochu pohodlí.. 

 

Zátěž pro planetu 

Menstruace není nic příjemného ani pro naši planetu. Množství odpadu, které během svých dnů vyprodukujeme, je lepší si nepředstavovat. Navíc odpadu nerecyklovatelného a obtížně odbouratelného, který končí na skládkách. Šetrná k přírodě není ani výroba vložek a tampónů. Třeba takové bělení pomocí chlorových sloučenin je pro životní prostředí obrovskou zátěží, zbytky chemikálií mohou navíc dělat neplechu i v lidském organismu. 

 

Ušetřete svou peněženku

Přesto vložky a tampóny stále kupujeme, jenom v Česku se jich každý rok prodá přes 600 milionů kusů. Děláme to odjakživa, jednorázové hygienické pomůcky jsou nejdostupnější a jejich cena přijatelná. Zkrátka a dobře – zvyk je železná košile. Navíc mnohé z nás stále nevědí, že to jde i jinak, že existují i takové pomůcky, které se nemusí po pár hodinách vyhodit, ale dají se používat znovu a znovu. Klidně i několik let.

 

Pohodlí na prvním místě 

S menstruačními kalhotkami budou vaše dny o moc příjemnější. Už žádné zapařování, šustění a nepříjemné pocity v intimních partiích. Prostě si obléknete kalhotky jako kterýkoliv jiný den. Co víc – vaše dny budou příjemnější i pro přírodu, kterou konečně přestanou zahlcovat metráky nerecyklovatelných plastů rozkládajících se stovky let. Kalhotky totiž po použití jednoduše vyperete a po uschnutí si je můžete vzít znovu. A znovu.  Zvyknete si na ně nečekaně snadno a po ‚klasice‘ se vám zaručeně stýskat nebude.

Zpět na Všechny příspěvky