Lekce sebelásky. Body positivity vzdává hold opravdové kráse

Hnutí body positivity oslavuje těla všech tvarů a velikostí v duchu hodnot jako empatie nebo ohleduplnost. Téma zcela zásadní, protože to, jak vypadáme, často ovlivňuje i to, jak se cítíme. O co vlastně jde? A jaké celebrity jdou příkladem?

 

Měnící se ideál krásy

Kult dokonalého těla podle panenky Barbie se pomalu stává passé. Konečně snad nastává doba spokojenosti s tím, co nám příroda nadělila. Přestože éra výhradně vyzáblých modelek odchází, z módních časopisů a reklam na nás stále vykukují extrémně štíhlé ženy. Ty, které s přehledem zapadnou do škatulky 90–60–90 a méně. Stejně přitažlivá ale může být i žena s velikostí 42, která cvičí a jí zdravě, její tělo však reaguje trochu jinak. Například celulitidu mohou mít i vrcholové sportovkyně a je to tak v pořádku. Body positivity přístup je reakcí na nereálný kult krásy. Prosazuje přijetí všech těl bez ohledu na velikost, vzhled, pohlaví nebo rasu.
 

S láskou a respektem ke svému tělu

Je podstatné zdůraznit, že body positivity přístup motivuje ke zdraví a sebelásce, nikoliv k tloustnutí a rezignaci. Rozhodně nemá za cíl propagovat obezitu, ale zdravé tělo, které může být krásné, i když nevypadá jako z přehlídky Victoria’s Secret. Stále je důležitá vyvážená strava spolu s dostatkem pohybu i spánku. Každá postava je jedinečná. Důležité je především to, abychom se cítili komfortně, předsudkům okolí navzdory. Pojďme společně přispět k nastolení nové společenské normy, kdy bude každá žena či muž přistupovat ke svému tělu s láskou, péčí a respektem.
 

Kdo inspiruje?

Body positivity propaguje také řada celebrit. Nepřikrášlenými fotkami na Instagramu se snaží pozitivně motivovat své podporovatele. Například představitelka populárního seriálu Girls Lena Dunham dlouhodobě vyzdvihuje sebelásku navzdory nedokonalostem.
Hilary Duff komentuje jeden ze svých příspěvků z pláže: „V září mi bude 30, mám zdravé tělo, které mi dobře slouží. Dámy, buďte hrdé na to, co máte a neztrácejte zbytečně čas představami o bezchybnosti.“
Anne Hathaway zase k fotce ustřižených džínů říká: „Není proč se stydět za to, že loňské šortky jsou pro letošní stehna příliš krátké. Těla se mění.“
V Česku se stala jednou z nejvýraznějších tváří hnutí body positivity Kristýna Dolejšová s instagramovým projektem Za normální holky.
Stejně tak my v Sayu uznáváme jedinečnost namísto dokonalosti. Právě to nás inspiruje
v navrhování kalhotek tak, aby si každá žena našla svůj oblíbený střih, ve kterém se bude cítit skvěle.
 
autor článku: Tereza Suntychová
Zpět na Všechny příspěvky