7 způsobů, jak si svou menstruaci zpříjemnit

Období menstruace má být obdobím klidu, kdy se na chvíli zastavíte a postaráte se o své tělo i duši. Zůstaňte doma, pusťte si ještě jednu epizodu Vašeho oblíbeného seriálu, začtěte se do knížky, která Vám tak dlouho leží na poličce - zkuste si dopřát extra pohodlí a hýčkejte se o něco víc, než obvykle.

<b>Většina</b> z nás se ovšem v těchto dnech obrací na pomoc k práškům jako Ibalgin nebo Panadol - více než polovina žen trpí během menstruace bolestmi. Prášky zní na první pohled jako ideální řešení. Jsou účinné a začnou působit téměř ihned. Tyto léky mají ovšem i svou stinnou stránku, jelikož jejich dlouhodobé užívání může vést k tvorbě žaludečních vředů, poruchám ledvin a poškození jater.

O to více je důležité, abychom se o sebe staraly a předešly tak bolestem přírodní, zdravou a příjemnou cestou. Podstatnou roli zde hraje také vztah k našemu cyklu - bolesti mají tendenci se zhoršit, když jste ve stresu nebo vyčerpaná. Zpříjemněte si tedy menstruaci něčím hezkým, spojte si ji s odpočinkem a klidem, abyste mohla dát křečím jednou a navždy sbohem.

 
 

Šup do tepla

Zkuste si dát horkou sprchu nebo si lehnout s nahřívací lahví - teplo pomáhá uvolnit Vaše svaly a zmírnit jejich napětí. Nebo se můžete s menstruačním kalíškem naložit do vany! Do vody si přidejte pár kapek esenciálního oleje, například levanduli nebo heřmánek, které působí jako přírodní analgetika. Obzvlášť teď v zimě není nic příjemnějšího, než se zachumlat do deky a pustit si Vánoční film s horkým čajem a nahřívací lahví!

 

Pijte více vody

Během měsíčků trpí většina žen na nadýmání, které křeče ještě zhorší. Dostatečným přísunem tekutin (nejlépe vody a bezkofeinových čajů) ho ovšem snadno zmírníte.

 

Period-friendly jídelníček

Bolesti mohou mít spojitost i s Vaším jídelníčkem. Pokud konzumujete velké množství mléčných produktů, cukru, soli a nezdravých tuků, může to křeče zhoršit. Během Vánoc, kdy všude leží cukroví a kuchyň voní po všemožných dobrotách je to těžké, ale pokuste se alespoň v období před a během menstruace tyto potraviny omezit. Zvolte místo nich například listnatou zeleninu, brukve, ananas, lesní ovoce, oříšky a ryby.

 

Čokoláda, která je s menstruací až symbolicky spojována, nám s bolestmi naopak moc nepomůže. Nic ale nezkazíte kakaovými boby! Pokud je však Vaše chuť na sladké neúprosná a kakaové boby jsou na Vás moc hořké, sáhněte alespoň po čokoládě vysokoprocentní.

 

Kouzelné bylinky

Než sáhnete po starém dobrém ibalginu, zkuste si nejprve uvařit bylinkový čaj. Bylinné čaje mají protizánětlivé účinky, zklidní Vaše tělo i mysl, a po takovém hrnku heřmánkového čaje se Vám bude také lépe spát. Kromě osvědčeného heřmánku můžete vyzkoušet například zázvor, skořici nebo mátu.

V obchodech jsou k dostání i ženské čaje, které obsahují kombinaci bylin přímo podporující ženské pohlavní orgány a menstruační cyklus - náš oblíbený je čaj s názvem Být ženou od značky Sonnentor (k dostání v Biooo.cz).

Čaj proti menstruačním bolestem

Vitamíny a doplňky stravy

Pokuste se zvýšit svůj denní příjem omega mastných kyselin, vitamínu B1, vitamínu D, hořčíku a zinku. Pomůžou vybalancovat Vaše hormonální hladiny, uvolní svaly a zlepší cirkulaci krve. Tyto vitamíny a minerály můžete snadno pokrýt i vyváženým jídelníčkem!

Bez kofeinu, prosím!

Kofein může naše menstruační křeče pěkně zhoršit. Zužuje totiž krevní cévy, což vede ke stažení dělohy a následným bolestem. Proto doporučujeme během Vašich dnů ranní kávu nahradit bezkofeinovou variantou nebo si vychutnat bylinkový čaj.

 

Zacvičte si

Během našich dnů je cvičení to poslední, co bychom chtěly dělat, ale pravdou je, že i jen jemné cviky jako protahování a jóga nám pomohou v boji s bolestí. Endorfiny jsou nenadarmo nazývány hormony štěstí - i po pouhých patnácti minutách cvičení se budete zaručeně cítit mnohem lépe.

 
 
 

Zdroje:

Zpět na Všechny příspěvky